Prezentare Locala

           Un colt de rai, depresiunea Vaii Carasului, la iesirea din chei, adaposteste de mai bine de opt secole, localitatea Carasova, cea mai mare si cea mai veche asezare din bazinul carasovenesc, amintita fiind inca din anul 1230 (V.Tufescu – “O marunta populatie balcanica-carasoveni”).

           Cu rang de comuna, avand in componenta satele Nermed si Iabalcea, Carasova constituie leaganul celorlalte asezari din bazinul carasovenesc, cu populatie majoritara de etnie croata.
Satul Iabalcea, al doilea ca vechime, este atestat pe harta Transilvaniei din anul 1558 (Dictionarul localitatilor transilvanene – Coriolan Suciu).

           Nermed – cea de-a treia localitate, este consemnata topografic din anul 1730, prima vatra a satului fiind situata pe versantul nordic al dealului Gariste.

           Limitele administrative ale comunei Carasova, stabilite cu ocazia organizarii teritoriale din 1967, cuprind un teritoriu de 14145 ha, unde suprafata acoperita cu paduri insumeaza aproximativ 7000 ha, restul reprezentand terenuri agricole cu diferite categorii de folosinta si teren destinat constructiilor.
Astazi comuna Carasova numara 3260 de locuitori,

  • 2437 in localitatea Carasova,
  • 598 in satul Nermet,
  • 225 in Iabalcea,

aproximativ 90% din populatie fiind de etnie croata. Oameni minunati, simpli si modesti, si-au trait istoria seculara in cele mai bune relatii cu celelalte etnii, precum si cu autoritatile administrative care s-au perindat de-a lungul timpului “dand Cezarului ce este al Cezarului, iar lui Dumnezeu sufletul si credinta”, fapt ce dealtfel le-a permis sa-si  perpetueze traditiile si portul unic de-o rara frumusete, pastrand peste timp, in mod miraculos, identitatea etnica. Calzi si primitori, sunt intotdeauna bucurosi de oaspeti, o dovada fiind faptul ca in mod obisnuit capul gospodariei nu ocupa loc la masa cu musafirii, ci, semn de  mare pretuire si respect, serveste  personal oaspetii, ingrijindu-se ca nimic sa nu le lipseasca.

            Dintotdeauna ocupatia principala a carasovenilor a fost pomicultura si cresterea animalelor, pe solul sarac, predominant carstic, cu multa truda cultivandu-se porumb si grau.

            Cu peisaje virgine de o rara frumusete si aproximativ 2/3 din teritoriu, situat in parcul National Semenic-Cheile Carasului, comuna Carasova dispune de un real potential turistic, fiind de foarte mult timp un punct de atractie pentru cei care agreaza turismul rustic, iar numarul mare de pesteri incanta si pe cei mai versati speologi. Iata de ce nu este greu sa intelegem cum de-a lungul timpului foarte multi au venit in Carasova si foarte putini sunt cei care au plecat din acest colt de rai.

             Comuna Carasova  este unitatea administrativ teritoriala  componenta a judetului Caras-Severin, asezata in partea centrala  a judetului, pe cursul superior al raului Caras, invecinandu-se cu urmatoarele unitati administrative teritoriale: la Nord cu municipiul Resita, la Vest comuna Lupac, Sud Vest comuna Goruia, la Est comuna Valiug, la Sud  orasul Anina.

             Comuna Carasova are  in  componenta satele Nermed si Iabalcea, avand  o suprafata totala de 14145 ha din care arabil 1460 ha, pasune 2882 ha, fanete 2622 ha, livezi 70, teren forestier 6543 ha si un  intravilan de 170 ha.
Comuna Carasova este atestata istoric din sec.XIII, din anul 1230 (V.Tufescu “o marunta populatie balcanica, carasoveni”), fiind populata de primul val de croati care au venit pe aceste teritorii.

Comuna Carasova este conectata la reteaua de telefonie digitala, in prezent fiind instalate un numar de peste 400 posturi telefonice la institutii si cetateni.
De asemenea in comuna functioneaza un numar de trei operatori de telefonie mobila si un operator de televiziune prin cablu.
In localitatea Carasova, functioneaza o pastravarie , administrata de Ocolul Silvic Resita.
Profilul de baza al comunei este cel agricol, in sector privat, cu dezvoltare mai accentuata in sectorul cresterii animalelor si al pomiculturii.
De asemenea un rol important il au  activitatile comerciale  si de prelucrare a lemnului. Din punct de vedere turistic, comuna Carasova beneficiaza de un cadru natural de exceptie, cu specific montan si speologic, 2/3 din teritoriul administrativ al comunei fiind ocupat de Parcul National Semenic – Cheile Carasului.

             Persoanele nascute in comuna Carasova, primesc la implinirea varstei de 18 ani titlul si certificatul de fiu sau fiica a comunei, in cadrul unei festivitati care se organizeaza de catre primar.
Consiliul local al comunei Carasova poate acorda, in semn de suprema cinstire, titlul de “Cetatean de onoare al comunei”.
Titlul de “Cetatean de onoare” al comunei Carasova poate fi acordat unei persoane fizice romane sau straine cu merite deosebite in viata politica, stiintifica, economica, sociala, culturala, religioasa, sportiva, sau altor persoane importante.

In cazul in care, ulterior acordarii titlului de “Cetatean de onoare” persoana respectiva este condamnat civil sau pnal, precum si in situatia in care se descopera ca a suferit anterior o asemenea condamnare, necunoscuta la data acordarii titlului de catre Consiliul local, se va proceda la retragerea titlului de “Cetatean de onoare”, utilizandu-se aceiasi procedura.
Cetatenii comunei Carasova au dreptul de a participa la viata civica, la exercitarea drepturilor si asigurarea libertatilor fundamentale, de a participa la viata politica, economica, sociala, culturala, sportiva locala, la relatiile sociale si raporturile juridice in deplinatatea lor in conditiile legii.

Cetatenii comunei sunt consultati prin referendum, organizat in conditile legii, cu privire la problemele de interes deosebit in unitatea administrative teritoriala. Stabilirea datei, scopul referendumului, modalitatea de organizare si cheltuielile se aproba prin hotarare de Consiliu.

             Convocarea si organizarea adunarilor cetatenesti se face de catre primar, la initiativa acestuia ori a unei treimi din randul consilierilor in functie.
Convocarea adunarii cetatenesti se face prin aducerea la cunostinta publica a scopului, datei si a locului unde urmeaza sa se desfasoare aceasta.
Adunarea cetateneasca este valabil constituita in prezenta majoritatii reprezentantilor familiilor si adopta propuneri cu majoritatea celor prezenti.

            Propunerile se consemneaza intr-un proces verbal si se inainteaza primarului, care le va supune dezbaterii Consiliului local in prima sedinta, in vederea stabilirii modalitatilor concrete de realizare si finantare, daca este cazul. Hotararea  adoptata de Consiliul local se aduce la cunostinta publica prin grija secretarului.